Smatram da sezona jagoda traje prekratko, pa sam ih odlučila zarobiti u obliku džema da što duže mogu u njima uživati. Recept je jednostavan i brz, a rezultat teško da može ispasti loš.
Za 10 teglica vam je potrebno:
- 3kg jagoda
- 2 želina
- 150ml nektara od crnog ribizla
- 40dag smeđeg šećera
Jagode narežete na komadiće, one skroz male možete ostaviti cijele, pa slažete u lonac red jagoda, red smeđeg šećera i tako do kraja. Poklopite i ostavite da odstoji 2-3 sata.
Odstajale jagode stavite na vatru, odmah im dodajte nektar crnog ribizla i miješajte par minuta, zatim dodajte želin pomiješan s 2 žlice šećera te miješajte još jedno 10-15 minuta. Smjesa će nakon toga svega još uvijek biti poprilično tekuća, ali ne brinite, zgusne se tek nakon punjenja. Prethodno zagrijane staklenke (u pećnici na 50°C) punite sa džemom, čvrsto zatvorite poklopac i okrenite naopako da se stvori podtlak i na taj način duže sačuva vaš džem. Neka se napunjene staklenke postupno ohlade u zagrijanoj pećnici, koju ste ugasili kad ste stavili staklenke.
U slast, A
Ovo je super ideja. Znaš što si stavila unutra, nema podvala... Muž i ja radimo džem od šljiva, sličan recept, vrlo jednostavan...jedina muka je očistiti 5,6 kg šljiva, nokti su mi danima u komi! ;) I.
OdgovoriIzbrišiBaš lijepo si fotkala, sigurno je i fino:)
OdgovoriIzbrišiJako je fino i dosta jednostavno za napraviti, samo da, i ja sam se namučila sa rezanjem jagoda. Bilo ih je mali milijun! No, isplatilo se :)
OdgovoriIzbrišiMljac...moram ovo probat napraviti! Obožavam jagode! :)
OdgovoriIzbrišiJa mislim da ću uskoro i drugu turu, još malo pa nestalo :)
OdgovoriIzbriši