petak, 18. svibnja 2012.

Jelena Lasić

Na nedavno održanom DM Green City projektu sam imala priliku pogledati reviju mlade dizajnerice Jelene Lasić koja je bila ugodno iznenađenje i osvježenje, da tako kažem. Mini kolekcija sastojala se od haljina, hlača i sakoa u baznim bojama; puder i crnoj s pokojim upadom ružičaste. Jelena je uspjela prikazati odjeću za sve prilike; dnevnu, večernju i svečanu, a mene je osvojila odabirom materijala i izradom komada koji laskaju svakoj ženi.
Malo niže vam donosim mini intervju s mladom i prespektivnom dizajnericom koja se školovala u Njemačkoj i Americi, a prije par godina se vratila u Hrvatsku. Jako se veselim njenim budućim  radovim :)


Ono što je mnogima nepoznato, ti si studirala modni dizajn na prestižnom Parsonsu u New York-u. Kako si se odlučila na taj korak? Jel' bilo teško upasti tamo?

Od svoje desete godine slikam i crtam. Za vrijeme školovanja u Njemačkoj, u sklopu razrednog programa imala sam jake mentore, renomirane umjetnike koji su prepoznali moj talent i usmjerili ga. Sa 12 godina na inicijativu mog profesora održala sam prvu samostalnu izložbu i dalje tokom školovanja dobila mnoga priznanja za svoj rad. Dizajn me oduvijek zanimao, a svoju kreativnost izražavam kroz odjeću koju dizajniram. Iz Njemačke smo preselili u Ameriku gdje sam završila srednju školu nakon čega sam odlučila upisati Parsons School of Design. Parsons je jedan od najprestižnijih fakulteta modnog dizajna u svijetu na kojem su studirale poznate modne ikone kao što su Donna Karan, Marc Jacobs, Tom Ford i mnogih drugi. Željela sam imati što bolje obrazovanje da bi se kasnije mogla realizirati kao modni dizajner, ali  isto tako bila sam svjesna da je ući na Parsons vrlo teško. Na kraju se moj san ostvario. Uz odlične ocijene i jaki portfolio uspjela sam dobiti stipendiju i bila sam primljena na faks. Preselila sam se u New York i tamo završila svoje školovanje.Surađivala si s Cavallijem, Dolce&Gabbanom i Donnom Karan za vrijeme studija, možeš li reći nešto više o tome?
Veličina Parsona je upravo u tome što spaja mlade dizajnere sa renomiranim svjetskim modnim kućama. Javila sam se na jedan od natječaja koje je Parsons ponudio i dobila priliku da radim kao modni pr u talijanskom Showroom IT USA, zastupniku brojnih modnih brendova kao što su Dolce & Gabbana, Gianfranco Ferre i Just Cavalli. Drugi natječaj koji sam dobila bio je za DKNY Jeans čiji je vlansik Liz Claiborne Inc. Tamo sam po prvi puta imala priliku biti uključena u cijeli dizajnerski proces realizacije od skica do  biranja materijala, prototipova te prezentacija. Skice traperica i majica koje sam napravila u njihovom studiju super su prihvatili. Svidjele su im se i ubrzo su se našle u proizvodnji. Za vrijeme mog stažiranja za IT USA, upoznala sam Asistenticu Roberta Cavallija koja se oduševila mojim skicama te je Cavalliju poslala moje radove. On je zatim tražio od nje da me osobno upozna kad je došao u NYC.  Nakon sastanka na kojem sam mu prezentirala svoj portfolio ponudio mi je suradnju koju sam prihvatila. Ubrzo me spojio sa svojom ženom Evom Cavalli koja vodi Cavalli tvrtku u Italiji nakon čega sam preko ljeta, dok su trajali školski praznici otputovala i radila u Firenzi sa njom osobno. Danas mogu reći da mi je svako stažiranje bilo nezaboravno iskustvo iz kojeg sam puno naučila.

Što misliš o domaćoj modnoj sceni?
Dok sam živjela u Americi nisam nikad pratila hrvatsku modnu scenu. Sada kada živim ovdje moram priznati da sam ugodno iznenađena hrvatskom domaćom modnom scenom. Oduševio me je njihov talent i rezultati koje postižu sa obzirom na ograničene uvijete u kojima rade.

Nedavno si prikazala odličnu mini kolekciju na DM Green City projektu, hoćemo li u budućnosti vidjeti više tvog dizajna?
Trenutno radim na kolekciji Spring Summer 2013.


Što te najviše inspirira?
Inspiracija nekada dolazi u najčudnijim trenucima. Uglavnom sam inspirirana svim onim što nosi nešto lijepo u sebi.

I za kraj, koja je tvoja vizija žene za koju bi voljela da nosi tvoje kreacije? 
Samouvjerena, elegantna i ženstvena.


Love, A

Ako vam se sviđaju Jelenine stvari možete je kontaktirati ovdje:  http://www.facebook.com/profile.php?id=34602627

4 komentara:

 1. Predivno, I'm lovin it !

  ysophisticates.blogspot.com

  OdgovoriIzbriši
 2. Goosebumps all over, rekli bi Ameri...Prekrasno, zaista si nam slikovito docarala i Parsons i Jelenu...Jedva cekam vidjeti njenu sljedecu kolekciju!!!! <3 <3

  OdgovoriIzbriši
 3. sviđa mi se tvoj blog, virni moj

  http://mj-mischmasch.blogspot.com/

  OdgovoriIzbriši
 4. mislim da možemo dosta očekivati od nje! držim joj palčeve :)

  OdgovoriIzbriši