četvrtak, 14. lipnja 2012.

Biftek s okusom Azije


U azijsku kuhinju sam se zaljubila još tamo davne 2005. godine kada sam prvi put posjetila Kinu. Probala sam sve moguće varijante hrane, namirnica i začina iz različitih dijelova Azije, a najdraža su mi jela iz thai i japanske kuhinje, te ponešto iz kineske. Kod sebe doma volim eksperimentirati i koketirati s različitim namirnicama i davati im konstantno druge uloge. Zadnjih godinu-dvije smo dečko i ja totalno navučeni na miris azije u kuhinji. S obzirom da je sezona mahuna, a i cijena im je malo pala na placu, odlučih spremiti nešto fino i brzo. Evo recepta.

Za dvije osobe:
  • 20-30dag crvenog mesa ili iznutrica (biftek, teletina, jetrica)
  • 20dag mladih mahuna
  • 2 mrkve 
  • manji crveni luk
  • 1 češanj češnjaka
  • kineski mix ulja (sezamovo, suncokretovo, đumbirovo)
  • soya umak
  • noodles (kineska tjestenina)
Za marinadu:
  • teriyaki umak
  • soya umak
  • malo đumbira (svježe nariban ili u prahu)
  • par kapi limunova soka
  • malo mljevenog chilli-ja
Meso narežete na trakice te stavite u marinadu da odstoji cca 1 sat. U woku na jakoj vatri zagrijte ulje dok ne počne treperiti, ubacite meso skupa sa zgnječenim češnjakom te pržite miješajući 2-3min. Izvadite meso van s rupičastom žlicom. Zatim ubacite mahune te pržite 2min miješajući, nakon toga dodajte mrkvu i crveni luk narezan na trakice, te sve skupa pržite 1 min i podlijevajte s par kapi soya umaka. Vratite meso nazad u wok, te sve skupa pržite još 4min. 
Prethodno ste skuhali tjesteninu u vreloj vodi, te ju ocijeđenu dodajte u wok pred sam kraj. Ugasite vatru te sve skupa dobro promiješajte da se sastojci prožmu i ako je potrebno (suho) dodajte par kapi soya umaka.



p.s. Dobro je znati da ništa ne trebate soliti, jer je soya umak sam po sebi slan i bit će vam sasvim dovoljno slano. Isto tako, bitna je brzina, te da su sve namirnice narezane na male komade i spremne prije nego što smo počeli sa prženjem. Pržite male količine namirnica. Stalno micanje hrane osigurava ravnomjerno kuhanje i sprječava zagorijevanje sastojaka na visokoj temperaturi.


Dobar tek, A


2 komentara:

  1. Odličan recept, sigurno ću isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  2. bome i ja, volim ejžn kičn
    http://mj-mischmasch.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši