ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Džem: naranča i cimet

S Čiova smo se vratili, između ostalog, i s punom kašetom domaćih, neprskanih naranči. Hvala mama i tata! Pola smo pojeli, a pola je valjalo sačuvati za malo duže, pa mi je pao na pamet džem! Inače volim engleski džem od naranči i baš mi paše ta blaga gorčina koju daju naranče, a najviše u kombinaciji s maslacem i toplim kruhom. Recept je dosta jednostavan, ali treba paziti na omjere. Arancini mi, nažalost, nisu uspjeli, ali u drugoj turi valjda hoće. Ne odustajem tako lako. :)


Sastojci:
8-10kom naranči
50dag šećera
1 vanilin šećer
pola žličice cimeta
sok jednog limuna
1 želin

Priprema:
Naranče oguliti i što je moguće više odstraniti bijelu kožicu. Narezati na komadiće, te staviti u zdjelu skupa sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. To sve dobro promiješati i kuhati na jačoj vatri dok ne zavrije.
Kad zavrije smanjiti vatru i kuhati još 10 minuta uz stalno miješanje, zatim dodati cimet, te sve dobro promiješati i kuhati još 5min uz stalno miješanje. Zatim postepeno dodavati želin pomiješan sa 2-3 žličice šećera uz stalno miješanje. Kuhati još 3-5 minuta.
Kada je gotov, džem puniti u staklenke, dobro ih zatvoriti i okrenuti naopako kojih pola sata, da se stvori podtlak. Ostaviti preko noći da se što bolje stisne.







U slast, A

4 komentara:

  1. mljac! baš mi se jedan dan jeo džem od naranči :) prvom prilikom ga pravim i spremam recept,hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super , inspirirala si i mene da radim dzem za vikend..Mica kuharica

    OdgovoriIzbriši
  3. obožavam, izgleda tako ukusno, a upravo sam primila paket sa domaćim naračama, moram probati :)

    http://fashion-around.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmm, sigurno je fino ;)


    http://www.fashiontnt.com/

    OdgovoriIzbriši