nedjelja, 15. srpnja 2012.

Mirisna luka

Dugo nisam postala o nekoj destinaciji, pa je pravo vrijeme da podijelim s vama jednu od mojih najdražih.

Hong Kong ili Mirisna luka kako su ga prozvali Britanci kada su prvi put upolovili sa svojim brodovima je grad koji je meni izuzetno prirastao srcu. Često znam reći da  je to moj drugi dom. Tamo sam nekako svoja, dišem punim plućima, volim, uživam i stalno mu se vraćam. Još jedna srodna duša u životu.:)





Nakon kulturološkog šoka koji je trajao otprilike 2 mjeseca i tipično europskog zgražanja, čuđenja i odbijanja svega čudnog za mene tada (podrigivanja na svakom koraku; u liftu, restoranu, autobusu, neizmjerno malom tramvaju, zatim prđenja i pljuvanja, te neobičnih mirisa koji isparavaju iz svakog kutka), ludo sam zavoljela to mjesto i njegove stanovnike.
Ne znam jel' ima nečega u tome što sam bila bijelac u Aziji, ali sve je jako dostupno, i usudila bih se reći, dopušteno. To kažem jer su mi u par navrata ukazali kako vole strance, otvoreni su prema njima i žele da im što više Europljana i Amerikanaca dođe u zemlju, pa ako si stranac "good for you". Čudno je to s obzirom da su tek od 1997. dobili suverenost i oslobodili se Britanskih okova. No, kinezi na kraju svega najviše vole novac, pogotovo onaj koji stranci ostave u njihovoj zemlji.




Ako vas put slučajno ili namjerno odnese u taj očaravajući grad, New York Azije kako ga vole uspoređivati, obavezno posjetite Kowloon, njihove čuvene markete (Lady's market u Kowloon-u, te onaj u Wan Chai-ju) u kojima je cjenkanje neizbježno, prekrasnu "filmsku" šetnicu u Tsim Tsa Tsui-ju, plaže na južnoj strani otoka, veliki Budin hram na Lantao otoku, divlji i nepredvidivi Lamma otok, Peak brdo sa kojeg puca nevjerojatan pogled na cijeli Hong Kong, a za lijepog vremena se može vidjeti i Kina.





Od hrane se u Hong Kongu nudi sve, ali uglavnom prevladavaju kineska, thai i japanska kuhinja, pa svakako probajte te zanimljive okuse.
Nikako nemojte propustiti priliku da otkrijete noćni život koji je prilično raznolik:).













foto: A.D. & I.V.

xo, A


Broj komentara: 5:

  1. Divno! Baš super da si objavila ove prekrasne fotke! Bila sam u HK nakratko i opet bih išla:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jeeee, procitala cam negdje da za Hongkong drzis za svoj deugi dom, o kojemu iskreno ne znam mnogo, a htjela bih znati.Tako da me je bas razveselio ovaj post.

    OdgovoriIzbriši
  3. predivno izgleda, bas bi voljela otici jednom! :) slatko mi je kako kazes da ti je to jos jedna "srodna dusa", tako i ja kazem za Frankfurt i svi se smiju :D heh

    inwithdnew.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam cuo da tamo ima rozih dupina, da li je to tocno ili je to nekakav mit?

    OdgovoriIzbriši