petak, 7. rujna 2012.

Bakalar na brudet



Bakalar - riba hladnih mora, koju najčešće jedemo samo za Badnjak. No, prava je šteta što nije češće na našem meniju. Istina, poprilično je skupa, ali isto tako jedna od najzdravijih namirnica. Što u mom slučaju uvijek nekako prevagne. Ovo proljeće sam po prvi put radila balakar na brudet po recepturi mog brata i svi ukućani su bili oduševljeni. Gušt mi je podijeliti ga s vama...nadam se da će vam se svidjeti, ako ništa barem za idući Badnjak:).

Za 4 osobe
  • 500g sušenog bakalara
  • 500g krumpira
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • 4 glavice kapule (crvenog luka)
  • 4 režnja češnjaka
  • 1/2 vezice peršina
  • 4 lovorova lista
  • 1 dcl bijelog vina
  • soli i papra
Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata. Dobro ga istući i skuhati, a zatim očistiti od kostiju. Oguliti mu kožu i narezati ga na veće komade. Na ulju popržiti luk narezan na kolutiće. Kad luk zažuti, posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške. Redanjem posložiti sve sastojke. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Preliti sve sastojke vodom u kojoj se bakalar kuhao i vinom, te kuhati na laganoj vatri jedan sat. Povremeno protresti posudu, ali bez miješanja.
U nekim krajevima bakalaru se dodaje žlica meda da mu oduzme jačinu i učini ga mekanijim.
Jelo će imati bolji okus ako se pripremi u zemljanoj posudi.




 U slast, A

1 komentar: