ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

Lisabon I. dio

Neću vas previše udaviti s tekstom, jer slike govore više od riječi, zaista, no par smjernica i preporuka neće škoditi nikome. Naime, nisam bila na skijanju, jer nije baš my cup of tea, a i Portugal mi zvuči primamljivije od planina u Austriji, Sloveniji, Francuskoj etc., etc.
Bilo je jednostavno predivno, a ja sam se po 'ko zna koji put opet zaljubila ;). U grad, u klimu, u hranu, u glazbu, u ljude, u cugu, u zalazak sunca na rijeci Tejo, ma mogla bih nabrajati do sutra. Opijena zvucima Fada i kapljicom Porta odlučih otkriti svaki kutak Lisabona i okolice, no okružena silnom ljepotom imadoh problema s koncentracijom;). Zato se nadam da će vam ovaj moj mali info pomoći i olakšati neke stvari, ukoliko planirate put u Lisabon.




Čim sam se spustila u sami centar, noge su me odvele pravac na rijeku Tejo. Ima valjda neku privlačnu silu, a sam pogled na pučinu i zalazak sunca hrani dušu. U staroj jezgri nikako nemojte zaobići Elevator Santa Justa koji pruža odličan pogled na grad i rijeku, a i fora izgleda. Prošećite ulicama stare jezgre u Baixa Chiado-u, samo ne nasjedajte na turističke prevare; posvuda su indijci koji nude "pravu portugalsku hranu", sitni dileri koji doslovno svakih 10 metara ti u facu govore: hašiš, marihuana, koka, i neopisivo dižu živce, ako nisi konzument istog. No uživat ćete kad ovo posljednje zanemarite ili se jednostavno naviknete, kao što sam ja.









Svakako otiđite prema zapadu do kvarta Belem u kojemu morate posjetiti impresivan samostan sv.Jeronima, kulu Belem, muzej Moderne, Arheološki muzej, te Spomenik otkrićima.


















Uskim i živopisnim uličicama stare jezgre prošetajte do romaničke katedrale Se (za one koji nisu baš od napornog hodanja uzbrdo postoji tramvaj!), te produžite do Dvorca Sao Jorge koji pruža nezaboravan pogled na grad, a koji je služio kao zadnje sigurno utočište kraljevskoj obitelju i plemstvu, ukoliko je grad napadnut.



Nastavak slijedi sutra...

foto: A.D. 
Lisabon 01/13



Love, A

Broj komentara: 5: