utorak, 15. siječnja 2013.

Lisabon II. dio

U svakom gradu koji posjetimo moj dragi mora obići zoološki, pa samo tako bili i u lisabonškom. Highlight tog dana je definitvno bilo spontano hranjenje preslatke žirafe:). Super osjećaj, btw. ima zeleni jezik!
Posjetili smo i Oceanarij koji ima najveći akvatorij u Europi, a nalazi se u blizini najdužeg mosta u Europi, Vasco de Gama (12km), kojeg možete najbolje vidjeti iz žičare koja ide uzduž rijeke Tejo, uz istoimeni shopping centar. Sve nešto naj, naj:).






Žičara i most Vasco de Gama


Grad je pun book storova i antikvarijata, samo je malo problematično kada trebate naći nešto na engleskom. Promet je lud, a najbolji način za zujati okolo su tramvaji, osim ako ne želite ići negdje dalje, onda preporučam metro koji ima četiri linije i jako je dobro povezan s cijelim gradom.



Tramvaj/uspinjača Gloria u istoimenoj ulici je jako fora, ide gore dolje za 3,50€, no ulica je toliko strma da se usereš. Kako ja volim što više toga propješačiti, a Lisabon je iznimno brdovit, u tih sedam dana sam nabila zavidnu kondiciju, a o guzi da i ne pričam:).




Terasa na vidikovcu Santa Lucia obložena predivnim pločicama. Opsesija pločicama. Btw. našla sam par jako starih pločica u jednom antikvarijatu za doma!



On se sredio ;)




Noćni život je zanimljiv, čak toliko da smo svaku večer bili vani. Ja sam uspjela po prvi put probati Porto, (jednoga sam i ponijela doma), otkriti savršeni koktel od istoimenog pića s tonikom - Portonico, popiti najbolji Mojito u svom životu u bircu Tease (Barro Alto), kojeg vodi jako kul gay frajer (sam pravi koktele, kolače, savršene palačinke s nutelom, a ima i nevjerojatno dobre cup cakes), te pojesti nezamislivu količinu ribe! :)





Kako nam je trebao predah od Lisabona, otišli smo u bajkoviti mali gradić Sintru. Samo 30ak minuta udaljen vlakom od Lisabona, kraljevski grad (vrlo brzo nam je bilo jasno zašto kraljevski) zaista trebate vidjeti, doživjeti. Vile, veličanstvena imanja, palače, dvorci i stare rezidencije plemića i kraljeva oduzimaju dan. Doslovno. Satovi su stali, priroda pokazala svu svoju rakoš, a planinski zrak omanđijao um;). Predivna je ta Sintra, i ja bih tamo rado pobjegla i meditirala svako ljeto kada mi dosadi grad.



...još pločica






foto: A.D./I.V.
Lisabon/Sintra 01/13



xx, A

Broj komentara: 6:

  1. super slikice:) dragi super fotka:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasne fotke! Baš si me fino podsjetila na naš put u Lisabon, prije par godina! Lisabon je divan, jedan od najljepših gradova u kojima sam bila! A Sintra je nezamisliva... Ilina

    OdgovoriIzbriši
  3. ma najsladja si i gotovo.
    odlicne fotke!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme sad stvarno želim otići tamo!! Zaljubila sam se *_*

    OdgovoriIzbriši
  5. Ima dragi pravo, treba sve ZOOe obići! Ja bila u Berlinu i <3 Da barem nisam na studentskom džeparcu, pa bih obišla tamo i Akvarij koji se nažalost dodatno naplaćivao :(
    Super fotke btw :D Jel' to za sreću uhvatit jare za jaje haha :D

    OdgovoriIzbriši