srijeda, 16. siječnja 2013.

Lisabon III. dio

Još uvijek smo u Sintri. Trebat će vam jedan cijeli dan za sve obići, no isplati se. Sam gradić je predivan, jako slikovit, a na svakom uglu/fontani možete popiti čistu izvorsku vodu. Obavezno odite do Quinta de Regaleira (impozantno imanje koje je sin bogataša-povratnik iz Brazila, Antonio Augusto Carvalho Monteiro, kupio od grofice Regaleira krajem 19st. i uredio u najmanju ruku u neobičnom stilu; punom skrivenih znakova alkemije, masona i vitezova templara, mistike, podzemnih hodnika, te inicijacijski bunar dugačak 27 metara), nemojte zaobići ni Palaču Pena na samom vrhu planine, te dvorac Mouros iz VIII. stoljeća kojeg su osnovali Arapi, čiji utjecaj se vidi na većini objekata.

Quinta de Regaleira
Quinta de Regaleira

Palača Pena



Dvorac Mouros





Negdje na pola puta između Sintre i Lisabona je najzapadnija točka Europe - Cabo de Rocka (Stjenoviti rt) koji je dio parka prirode Sintra-Cascai. Nikad nisam bila u Irskoj, ali ovako je nekako zamišljam - predivna priroda, najzelenija trava na svijetu, vjetar, kišni oblaci i prijeteći, hladni Atlantik. Lijepo je i to vidjeti. Osjećala sam se tako malo, a istovremeno dobro, znajući da je taj isti Atlantik odveo neke tipove da otkriju ostatak svijeta (doduše i koloniziraju ga, jebi ga) i da je moj stari proveo većinu svog života na ovakvim vodenim divovima.
Uspjeli smo stići točno na uru kad je svjetioničar palio lampu, pa nam je poklonio turu do samog vrha svjetionika koji pokazuje put pomorcima još od 18. stoljeća.

Cabo de Roca






Osim što sam popila najbolji Mojito ikad, moram priznati da sam u Lisabonu pronašla i najbolji sladoled na svijetu. To im je i slogan, no nije marketinška prevara, vjerujte:). Talijani u Lisabonu prave pravu sladolednu čaroliju - nešto nevjerojatno dobro, i potpuno opravdava 2,50€/kuglica.









I najbolje za kraj - klopa. Moj savjet je da izbjegavate najuži centar, jer ćete platiti za splačine, blagorečeno. Mi smo random naletjeli na par odličnih mjesta i imali smo sreće. Moje najdraže mjesto za dobru cugu i još bolju klopu s pristojnim cijenama je Artis u ulici Diario de Noticias u Barro Altu gdje možete dobiti tradicionalna portugalska jela pripremljena s vrhunskim namirnicama. U tom istom kvartu, ulicu dalje, je još jedno odlično mjesto s malo višim cijenama i live mjuzom, ali vrijedi svakog centa, a zove se Grapes and bites. Portugal je zemlja vrhunske gastronomije i moje nadraže namirnice -  ribe, pa će svaki gurman kao i ja, uživati maksimalno. Samo provjerite je li riba svježa;).




foto: I.V., A.D.
Portual 01/13


Love, A

2 komentara:

  1. Joj, kad gledam te tvoje slike, odmah bi se vratila u Lisabon! I.

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno predivni postovi, Lisabon mi se čini toliko zanimljivijim nego što sam mislila! A znala sam da je krasan :D <3

    OdgovoriIzbriši