petak, 15. veljače 2013.

Pita od limuna




Jedna od dražih pita definitvno. Probala sam ju prvi put, prošle godine, na ručku kod prijatelja u Bedekovčini. Osvježava i sladi, samo pripazite sa šećerom. Ako ne volite jako slatko slobodno prepolovite dozu zadanu u receptu. ja uvijek malo reduciram šećer.

Tijesto:
pola kg oštrog brašna
25dag maslaca
2 jaja
2 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
7,5 dag šećera
prašak za pecivo

Brašno i maslac se malo izmiješaju, pa se doda prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i sve se promiješa. Posebno se umute cijela jaja, žumanjci i kiselo vrhnje pa se sve doda u smjesu od brašna i mijesi rukama dok se ne pretvori u glatku, jednoličnu smjesu.

Krema:
3 jaja
80ml soka od limuna
150g šećera
55g maslaca
korica dva limuna

Izmiješati jaja,sok od limuna i šećer, te kuhati dok se ne dobije gusta glatka smjesa pa maknuti s vatre, dodati maslac i limunovu koricu i promiješati da se maslac rastopi. Na kraju izliti u kalup na prethodno razvaljano tijesto.



Pita se peče nekih 20-ak minuta na 200 stupnjeva, ali najbolje se može vidjeti kad je gotova prema korici tijesta, rubovi poprime neku zlatnosmeđu boju.




Adela i Nives Bošnjak, hvala na predivnom receptu! :)


xx, A

3 komentara: