utorak, 10. travnja 2012.

Šparoge - proljetni dar prirode

Engleski naziv: asparagus; Latinski naziv: Asparagus officinalis L.; Regionalni naziv: špargla, beluš, kalenac, mekostruk, vilina metla;



Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost. Najbogatija je kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6.

Šparogu je ljekovitost proslavila kroz povijest. Naime, u staroj Kini, još 3000 godina prije nove ere, jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i oteklina.
U Francuskoj, koja je ovu biljku poznavala još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretično sredstvo, koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca.
Također djeluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se slabokrvnim osobama, međutim, najznačajnije je njezino diuretično svojstvo jer pomaže pri otežanom mokrenju.

Sadrži glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja, pri tom sprječavajući oštećenja DNA i ostalih makromolekula. 

Sva ta svojstva su najjače izražena kod divlje šparoge koja se može pronaći u priobalnom području od ožujka do lipnja.



Iako postoje brojni recepti kako ju pripremiti, ja ju najviše volim lešo s jajima i maslinovim uljem. Evo recepta:
  • šparoge izlomiti na manje dijelove do tvrdog dijela
  • u zagrijanu i posoljenu vodu staviti sve dijelove osim samih vrhova, kuhati 10min, zatim staviti vrhove i još kuhati 2-3min
  • istovremeno skuhati 2 jaja u tvrdo i kad su gotova narezati ih na kolutiće
  • šparoge procijediti, i pomiješati s jajima, dodati maslinovg ulja po želji, octa, malo soli , papra i to je to!
  • tko voli može još dodati i mladu kapulu




Svake godine za uskršnje praznike obožavam otići na izlet u šumu Sv. Mavra, boraviti na svježem zraku, okružena prirodom i vratiti se doma sa šparogama za večeru, a i predivnim ciklamama. Melem za dušu i tijelo, ne može bolje. :)



Love, A

4 komentara:

  1. Bas sam ih jutros jela! njam :D

    inwithdnew.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Šparoge - njam njam! Obožavam šparoge, a poseban je gušt kad ih čovjek sam "ulovi"...

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmmmmm...ne znam jel su mi u ovom postu draže! Šparoge obožavam, a ciklame mirišu koa da su s nekog drugog planeta! Love it! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. cure pravac šuma i na branje, naravno ako ste u blizini priobalja. ovih dana je bilo kiše, znači bit će i šparoga ;)

    OdgovoriIzbriši