Ove godine sam prvi put išla u "berbu" vrganja u okolici Zagreba. Iskustvo je divno, i jedva ga čekam ponoviti, a isto tako i ono što slijedi poslije, a to je degustacija. Za večeru sam pripremila fritaju sa svježim vrganjima, a idući dan za ručak sam se odlučila na rižoto. Recept je jednostavan, a vrijeme za pripremu kratko. Ako imate ovako dobro namirnicu ni ne treba puno komplicirati.
Sastojci za 2 osobe:
- cca 150g riže, okruglo zrno
- 150-200g vrganja
- 30g maslaca
- 1 veća glavica luka
- 1l povrtnog temeljca
- 1dcl bijelog vina
- maslinovo ulje
- svježi peršin
- sol, papar
Ako nemate vremena raditi domaći povrtni temeljac, poslužit će i onaj iz kockice, kojeg prokuhate u 1l vode. Vrganje očistimo, očetkamo i narežemo na ploške debljine
jednog cm. U zasebnom loncu rastopimo maslac, dodamo sjeckani luk kojeg dinstamo dok ne dobije zlatnu boju, a zatim dodamo vrganje te ih na
laganoj vatri skupa s lukom pržimo 3-4
minute,
odnosno, dok malo ne omekšaju. Zatim u lonac dodamo ispranu i ocijeđenu rižu, te je kratko
pržimo. Potom na rižu, postupno i uz stalno
miješanje, dolijevamo vrući povrtni temeljac i na taj način je kuhamo do
željene tvrdoće. Na pola kuhanja (po prilici 10 minuta) dodamo sol i papar, te 1 dcl bijelog vina. Pred kraj
kuhanja u rižu ulijemo 50 ml maslinovog ulja,
sve zajedno nježno promiješamo, poklopimo i ostavimo da rižoto odstoji
četiri do pet minuta. Gotov rižoto poslužimo na tanjure i ukrasimo
svježim listićima peršina, te gozba može početi! Uz ovo jelo odlično ide malvazija, ako ste ljubitelj dobre kapljice.
U slast, A
obožavam jela a gljivama, iako su mi juhe top! :)
OdgovoriIzbrišiRadila sam ovo obitelji za ručak danas uz neki umak također od vrganja i ostali su oduševljeni!
OdgovoriIzbrišiTako da ti se najiskrenije zahvaljujem :D
I moram spomenuti kako si blistala na vjenčanju! Jako mi se svidjela vjenčanica, tako da je došla u moj folder s inspirativnim fotkama ;)