srijeda, 9. listopada 2013.

Namirnica sezone: vrganji

Ove godine sam prvi put išla u "berbu" vrganja u okolici Zagreba. Iskustvo je divno, i jedva ga čekam ponoviti, a isto tako i ono što slijedi poslije, a to je degustacija. Za večeru sam pripremila fritaju sa svježim vrganjima, a idući dan za ručak sam se odlučila na rižoto. Recept je jednostavan, a vrijeme za pripremu kratko. Ako imate ovako dobro namirnicu ni ne treba puno komplicirati.


Sastojci za 2 osobe:
  • cca 150g riže, okruglo zrno
  • 150-200g vrganja
  • 30g maslaca
  • 1 veća glavica luka
  • 1l povrtnog temeljca
  • 1dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • svježi peršin
  • sol, papar
Ako nemate vremena raditi domaći povrtni temeljac, poslužit će i onaj iz kockice, kojeg prokuhate u 1l vode. Vrganje očistimo, očetkamo i narežemo na ploške debljine jednog cm. U zasebnom loncu rastopimo maslac, dodamo sjeckani luk kojeg dinstamo dok ne dobije zlatnu boju, a zatim dodamo vrganje te ih na laganoj vatri skupa s lukom pržimo 3-4 minute, odnosno, dok malo ne omekšaju. Zatim u lonac dodamo ispranu i ocijeđenu rižu, te je kratko pržimo. Potom na rižu, postupno i uz stalno miješanje, dolijevamo vrući povrtni temeljac i na taj način je kuhamo do željene tvrdoće. Na pola kuhanja (po prilici 10 minuta) dodamo sol i papar, te 1 dcl bijelog vina. Pred kraj kuhanja u rižu ulijemo 50 ml maslinovog ulja, sve zajedno nježno promiješamo, poklopimo i ostavimo da rižoto odstoji četiri do pet minuta. Gotov rižoto poslužimo na tanjure i ukrasimo svježim listićima peršina, te gozba može početi! Uz ovo jelo odlično ide malvazija, ako ste ljubitelj dobre kapljice.





U slast, A

2 komentara:

  1. obožavam jela a gljivama, iako su mi juhe top! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Radila sam ovo obitelji za ručak danas uz neki umak također od vrganja i ostali su oduševljeni!
    Tako da ti se najiskrenije zahvaljujem :D
    I moram spomenuti kako si blistala na vjenčanju! Jako mi se svidjela vjenčanica, tako da je došla u moj folder s inspirativnim fotkama ;)

    OdgovoriIzbriši