ponedjeljak, 29. travnja 2013.

Manuel Maligec: "MANI žena je odvažna, hrabra i uvijek vrlo sexy."


Maligec Mani(ja) trese modnu scenu već dvije sezone zaredom. Student s TTF-a je u samo godinu dana pokazao dvije sjajne kolekcije i očitao lekciju čak i nekim starijim, puno iskusnijim, kolegama. Pokazao je kako kvaliteta, predanost i jasna vizija čine kolekciju potpunom. Dizajner koji je donio obilje svježeg zraka na modnu scenu, u intervjuu za CSM, govori o svojim počecima, inspiraciji, modnim uzorima i planovima za budućnost.

foto: Tomislav Kristo

Nedavno smo vidjeti tvoju drugu samostalnu kolekciju, i kritike su sjajne. Koliko si ti kritičan sam prema sebi?
Jako. Čak i kada sve prođe po planu, ja uvijek pronađem neku grešku koji nisam smio napraviti. Više nisam niti siguran je li perfekcionizam vrlina ili mana.

Jesi li kampanjac ili na vrijeme pripremaš kolekcije?
Mislim da se iz prethodnog pitanja može naslutiti odgovor. Sve što radim, radim na vrijeme i temeljito.

foto: Goran Matijašec

foto: Goran Matijašec

foto: Goran Matijašec

Počeo si na Fashion Week-u Zagreb, a sad smo te imali prilike gledati na Cro-A-Porteru. Kakvo je tvoje mišljenje o tjednima mode u Hrvatskoj? Misliš li da ih imamo previše s obzirom na jako malo tržište kojem se obraćaju?
Veća konkurencija, veći izazov i u konačnici bolji rezultati. Mislim da kvaliteta na kraju uvijek ispliva.

foto: Matea Martek
S obzirom da si student TTF-a, možeš li već sada reći koliko te fakultet pripremi na sve one poslovne izazove na koje nailaziš u ovoj ranoj fazi karijere?
Što se tiče kreativnog djela stvaranja kolekcije ne vjerujem da bih ga ovako uspješno odradio bez fakultetskog obrazovanja. Međutim, što se tiče poslovnih izazova, od fakulteta nažalost nemam prevelike koristi. Smisao za biznis i PR sam naslijedio od mame pa se uspješno snalazim i u tom dijelu.

Koja je tvoja vizija žene 21. stoljeća, kojoj se obraćaš?
Sada nakon druge kolekcije već možemo govoriti o određenom stilu i estetici koju preferiram. Evidentno je da MANI žena mora biti odvažna, mora biti hrabra i uvjek vrlo sexy i ženstvena. Često se znam našaliti: It's all about female empowerment with MANI. (smijeh)

foto: LaCouture, Cro A Porter

foto: LaCouture, Cro A Porter

foto: LaCouture, Cro A Porter
 Što te inspirira?
Apsolutno sve. Inspiraciju mogu pronaći u umjetničkoj epohi, nekom materijalu, nekoj osobi, često na putovanju... Ono što je konstantno je to da ideju koja stoji iza kolekcije, make-up i frizure uvijek pronalazim u glazbi koju onda i odabirem kao podlogu za reviju.

Tko su ti modni uzori?
Obožavam rad Iris van Herpen, Riccarda Tiscia za Givenchy, Thierry Muglera i naravno Alexander McQueena.

Gdje se vidiš u budućnosti?
Vidim se na magisteriju u inozemstvu, a kasnije i na nekom svjetskom tjednu mode.



xx, A

Nema komentara:

Objavi komentar