srijeda, 8. veljače 2012.

ChocoJazz


Iznimno mi je zadovoljstvo predstaviti vam dvije mlade, talentirane, kreativne i nadasve simpatične cure Ninu i Leu, koje čine dvočlani bend naziva ChocoJazz. Prvi put sam ih slušala live u Močvari, prije nešto više od godinu dana i, usudila bih se reći, one su moje glazbeno otkriće godine, desetljeća. Svaka stvar im je drugačija, posebna, nekako frajerska, a opet ženski nježna. Stvaraju tako jedan neopterećen, živahan i pogađa-u-srž zvuk, da ja jedva čekam svaki njihov nastup, ali i prvi EP. Nešto više o počecima, bendu, planovima i inspiraciji pročitajte u intervjuu...

Ljub,

A



Kako ste uopće došle na ideju da osnujete bend?
Bilo je to sasvim iznenada. Sjedile smo na kavi i pričale jedna drugoj kako bismo silno željele pjevati, ali ne znamo kako naći neki bend. I onda nam se upalila žaruljica. Shvatile smo da nas dvije možemo biti bend. I da u njemu možemo obje i pjevati i svirati.

Stvarate glazbu koja je mix raznih stilova. Tko su vam glazbeni uzori?
Kada pišemo pjesme, ne zamaramo se žanrovima ili glazbenim uzorima, pa se zato u našoj glazbi očituju najrazličitiji utjecaji. Bitno nam je samo to da njome nekako izrazimo sebe i svoje osjećaje, da stvorimo neki ugođaj, a manje nam je važno hoćemo li pritom nježno pjevati uz klavir ili "repati" uz električnu gitaru i neki beat.
Inače volimo slušati mnogo toga. Evo što najčešće slušamo u zadnje vrijeme:
Nina - Fleet Foxes, Florence+The Machine, Kimbra, Moderat, Radiohead, Lykke Li, Pearl Jam;
Lea - Fleet Foxes, Soko, First Aid Kit, Black Keys, Warpaint, Pearl Jam, Radiohead.

Na svojim nastupima koristite razne instrumente, ali i predmete kao što su šalica, žlica, papir, koji proizvode zanimljive zvukove, a koji se opet savršeno uklapaju u vašu glazbu. Gdje crpite inspiraciju? Otkud ideje za scenski nastup?
Inspiraciju crpimo jednostavno iz činjenice da smo u bendu samo nas dvije, a od "pravih" instrumenata znamo svirati klavir (Nina) i harmoniku (Lea). Stoga koristimo sve moguće instrumente koji su nam pri ruci kako bismo dobile što više različitih zvukova: razne udaraljke, male puhaće instrumente, dječje sintiće, beatove... A i svakodnevni predmeti kao što su šalice ili stare novine također mogu poslužiti toj svrsi. :)

Same pišete glazbu i tekstove. Koliko je teško biti "svoj" danas kad je već sve nekako napisano, rečeno, otpjevano?
Mislimo da uopće nije teško biti svoj. Teško je ako se vodiš idejom da moraš napraviti nešto što nitko prije tebe nije napravio, a mi se stvarno ne opterećujemo time. Mi stvaramo jednostavnu, melodioznu glazbu koja iz nas proizlazi spontano i koja nam se sviđa, makar to značilo da u njoj ima i klišeja. Za ChocoJazz je smisao bavljenja glazbom upravo slobodno kreativno izražavanje. A jako nam je drago kada vidimo da se i drugima sviđa ono što radimo.

Planovi, želje, nadanja za ovu godinu?
Prošla godina donijela nam je nekoliko zanimljivih suradnji.
Redateljici Renati Caroli Gatici jako se svidjela naša glazba, te nas je angažirala da sudjelujemo u njezinoj predstavi "Šarengrad" u Teatru &TD. Predstava igra i ove godine, pa nas možete doći čuti i vidjeti u jednom drugačijem kontekstu.
Također, pobijedivši prošle godine na natjecanju demo-bendova "Močvara traži zvijezdu", osvojile smo snimanje u studiju s Cocom Mosquitom iz Jinxa, s kojim smo snimile pjesmu "Uzet ću te i odvesti". Uživo tu pjesmu izvodimo samo uz pratnju harmonike, no u studiju smo se odlučile za bogatiji aranžman. Bilo je to divno i jako zanimljivo iskustvo.

Ove godine u planu je snimiti spot za tu pjesmu i to nas jako veseli, to će biti naš prvi spot. A uskoro ćemo (same) izdati i EP s našim pjesmama - snimanje je gotovo, ostaje još miksanje i mastering. Nadamo se da će sve biti gotovo za koji mjesec, a onda će uslijediti svirke. S malim iznenađenjem, ali to vam nećemo još otkriti. ;)








Nešto više o ChocoJazz-u možete pronaći na:
http://www.facebook.com/pages/ChocoJazz/124339907591755
http://www.myspace.com/chocojazzband

foto: privatno vlasništvo
edit: CSM (chinasoulmate)

2 komentara: