petak, 3. veljače 2012.

mammii

Otkako se pojavila na sceni, diplomirana produkt dizajnerica Maja Miletić, svakim novim komadom nakita razoruža i oduševi žene koje imaju stila i žele se istaknut iz mnošta jednakih. Moram priznati da nisam iznimka. Mammii nakit me je privukao jer je poseban, jedinstven, neobičan, kompleksan i iznimno estetski privlačan. S Majom sam popričala o budućnosti, inspiraciji, tržištu, te novoj kolekciji. Više u intervjuu...

Pusa,

A




Kad se rodila ideja da izrađuješ nakit?
Oduvijek me je zanimalo oblikovanje, ali ideja o nakitu se postepeno pretvarala u stvarnost. Kako me je zanimalo više područja dizajna, do odluke o užoj djelatnosti sam htjela doći kroz praksu. Malo po malo sam sve jasnije vidjela da je nakit medij u kojem mogu spojiti modu, produkt i pomalo zaboravljene tehnike ručne izrade, a sve nekako obavijeno veom lartpourlartizma koji si ne bih mogla dozvoliti kod produkt dizajna, čisto jer vjerujem da je dobar dizaj izrazito funkcionalan. Kod nakita to nije najbitinije i dopušta određenu slobodu i prostor za igru.

Što te inspirira?
Najčešće sve, a ponekad ništa, što je redovito znak umora :). Vježbam inspiraciju, ako se smijem tako izraziti. Teško mi je to definirati.To je jednostavno način razmišljanja, povezivanja elemenata iz sebe i okoline, ništa drugo..

Izrađuješ prava mala remek djela u koja su vidno utkani talent, rad i ljubav. Prepoznaju li to Hrvatice? Uspiješ li prodati kolekciju? 
Hvala :). Da kucnem o drvo, do sad imam samo lijepa iskustva. Moje je iskustvo da žene žele imati nešto posebno i biti uključene u postupak nastanka tog predmeta tako da su komadi čije slike objavim najčešće prodani i prije nego su završeni. Često su to varijacije na temu objavljenih kolekcija, iako imam i nekoliko modela koji su traženiji od drugih.

Koji je lajtmotiv nove kolecije za proljeće?
Kontrast tamnog i pastelnog.. I uže koje pletem u nizove čvorova.

Imaš li modne uzore kad je nakit u pitanju?
Nemam uzor. Više nekako promatram način na koji je moglo doći do određenog rješenja. Fascinira me usklađivanje više dijelova u cjelinu koja funcionira na jednoj višoj razini. To je umjetnost. Zato me očaraju kolekcije koje imaju sve, koje me tjeraju na razmišljanje. Cjenim rad Gareth Pugh-a, Iris Van Herpen, Jacomijn van der Donk, Mawi, pokojnog Mcqueen-a, Mary Katrantzou, Dries Van Noten... Od naših dizajnera često mislim na Ivu Stojković i Andreju Bistričić. Mogla bih nabrajati do sutra :)

Gdje vidiš "mammii" za nekih 5 godina?
Na stranicama Vogue-a :))


Moj TOP 10











više o mammi nakitu pronađite na: http://www.facebook.com/mammiijewellery

2 komentara:

  1. Ogrlice su obožavajuće, iako više volim nositi narukvice, ove ogrlice zaista mame! Lijep intervjuić, uz šalicu caja skratio mi ovo snježno prijepodne! :)

    OdgovoriIzbriši